Kamis, 11 Maret 2010

10 CIRI LELAKI YANG MENJADI IDAMAN KAUM PEREMPUAN...

10 CIRI LELAKI YANG MENJADI IDAMAN KAUM PEREMPUAN... 


1. Lelaki Yang Prihatin - 

Iaitu mendengar dengan teliti apa yang kami cakap bukan dengar dengan telinga yang kembang aje… dan bukan masuk telinga kiri keluar telinga kanan; sebab cara mendengar begitulah yang biasanya mendorong kaum perempuan jadi membebel, bila dah membebel, panjanglah ceritanya, lepas tu pandai pulak nak menuduh yang kami ni DJ baru thr dot fm…. kesalahan sendiri tak perasan.. 


2. Lelaki Yang Menjadi Penawar - 

Iaitu yang rajin dan pandai memberikan kata-kata keramat untuk jadi penawar hati kami; walaupun kurang rupa; tidak mengapa, yang penting kaum perempuan ni sentiasa menghadapi kemungkinan untuk ditimpa sakit dari sakit mata sampai sakit jiwa raga jadi, hatinya amat perlu dijaga; dan hanya kata-kata manis lagi betul susunan nahunya yang datang dari mulut lelaki akan menjadi penawar segala bisa. 


3. Lelaki Yang Memberi Kebebasan Sewajarnya - 

Kebebasan tu bukan kebebasan yang melanggar batas-batas hukum, tapi memberi kebebasan yang berupa hak . Contohnya bila berada di dalam kedai perabot, kaum perempuan berhak untuk mengangkut sebanyak mana barangan yang dikehendaki, kecuali tauke kedai tu…. lelaki cuma perlu senyum saja. Jika hendak melarang pun, gunakanlah suara selembut bayu. 


4. Lelaki Yang Berhati-Hati - 

Iaitu berhati-hati dan tidak mudah-mudah saja untuk mengeluarkan kritikan terutama tentang masakan kami. Sebab... ketahuilah ye.. apabila kaum perempuan itu memasak, mereka bukanlah memasak untuk dikritik atau dikomen itu ini, kalau mereka maukan begitu, tentulah mereka memasuki peraduan masakan. Jadi.. biarkanlah mereka sendiri yang mengaku makanan itu tak sedap. Lain daripada itu, sedap tak sedap..'pulun' aje le...!!! 


5. Lelaki Yang Wangi - 

Ini adalah seimbang dengan fitrah kaum perempuan yang memang dicipta sebagai makhluk yang cenderung kepada kecantikan dan kebersihan. Oleh itu, kaum lelaki wajar memberi perhatian akan perkara ini. Jagalah fizikal anda, apalagi yang kuku berkarat dan selekeh macam pelarian tak cukup kaki. Kalau nak markah lebih tinggi, kenakan wangi-wangian selalu, mandi dan berendamlah dalam botol minyak wangi. 


6. Lelaki Yang Pemurah - 

Dalam erti kata yang lain, lelaki yang pemurah adalah yang sentiasa rela dan redha menyerahkan wang ke tangan perempuan. Bukan untuk dikuasai, tapi inilah cara paling baik untuk kaum perempuan, terutamanya kaum isteri untuk mengawal asap rokok yang disedut suami. Paling penting langkahnya pun tidaklah terlalu panjang dan matanya pun tidaklah terlalu liar untuk memandang perempuan-perempuan lain.


7. Lelaki Yang Tidak Kisah - 

Iaitu lelaki yang tidak ambil kisah sangat sama ada kaum perempuan ni nak memasak ke, nak membasuh ke, nak mengemas atau pun tidak bila di rumah tu. Malah, lelaki yang masuk dalam kategori lelaki tidak kisah ini adalah kaum lelaki yang memberi kelonggaran sepenuhnya kepada isterinya untuk menjadikan kedai makan sebagai dapur nombor dua mereka. Itulah yang menjadi idaman ramai wanita tu..!! 


8. Lelaki Yang Memberi Sokongan Padu - 

Inilah ciri-ciri lelaki yang amat diidamkan perempuan. sokongan padu mereka adalah sokongan padu yang amat padat kepada kaum perempuan untuk memanjangkan masa-masa bersidang mereka dengan teman-teman atau jiran tentangga. Apabila mereka mula bersidang, lelaki yang menyokong dengan sepenuh hati tidak sesekali akan bertindak tegas atau mengacau biarpun perut mereka waktu itu sudah berkeroncong; mereka pandai membawa diri dan perut sendiri tanpa perlu menyusahkan isteri. Sungguh bertuah siapa yang memiliki dia kan...!! 


9. Lelaki Yang Cintakan Kedamaian - 

Apabila seseorang lelaki itu bersifat cintakan damai, maka tenanglah hidup mereka bersama wanita pilihan. Contohnya, tidaklah lagi akan kedengaran perbalahan atau undian balik kampung siapa di musim-musim raya . Lelaki begini amat memahami dan sedar bahawa isterinya telah bertungkus-lumus menjaga anak dan jaga rumah jadi, sentiasa balik kampung isteri adalah hadiah terbaik. Cukuplah setengah hari setahun aje balik kampung sendiri; daripada tak balik langsung dan daripada bergaduh beramuk...lebih baik...beralah kan.. 


10. Lelaki Yang Menyerahkan Kuasa Vetonya - 

Inilah ciri lelaki yang menjadi buruan kaum perempuan..jika mereka sanggup menyerahkan kuasa veto ke tangan wanita..mereka akan menjadi lebih macho dan hensem daripada Brat Pitt atau Nicholas Cage di mata wanita . Kuasa Veto yang diserahkan itu adalah kuasa veto untuk menentukan samada lelaki yang jadi suami mereka tu boleh pasang 2,3,4 atau tidak. Selain itu wanita juga diberi kuasa veto untuk menentukan siapa kawan-kawan suami mereka; ini untuk pastikan suami tak terikut-ikut perangai yang tak elok. Dengan kuasa veto ini juga beerti kita, kaum wanita berhak sepenuhnya untuk meminta kaum lelaki membuat karangan bertajuk "BILA DAN DI MANA SAYA BERADA HARI INI" setiap kali mereka berhadapan dengan isteri , tunangan atau kekasih mereka. ADA APA-APA PERBEZAAN??? Kalau anda tak terasa apa-apa mengikuti carta tersebut.. janganlah khuatir, ia tak bermakna anda telah dilali, bebal atau kebal...Ingatlah, semua tu hanyalah CIRI-CIRI LELAKI IDAMAN.... bila kata idaman..ia memang amat jarang menjadi kenyataan kan...jadi...kita simpulkan aje carta kita ni dengan satu mutiara kata...yang berbunyi... 

"SESUNGGUHNYA..LIDAH WANITA ITU AKAN MENJADI SEMAKIN TAJAM APABILA LIDAH LELAKI MENJADI SEMAKIN BERCABANG!!!" 
Lelaki idaman saya adalah: 

1.seorang lelaki yang beriman Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam 

2.Yang sentiasa haus dengan ilmu... 

3. Yang sentiasa dahaga akan pahala 

4. Yang solatnya adalah maruah dirinya 

5. Yang tidak pernah takut untuk berkata benar 

6. Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu 

7 Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah 

8.Lelaki idaman saya adalah lelaki yang menjaga tuturkatanya 

9. Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya 

10. Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya 

11.Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang 

12.Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang 

13. Lelaki idaman saya adalah lelaki yang menghormati ibunya 

14.Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga 

15.Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam 

16. Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat 

17. Lelaki idaman saya sentiasa bersedia untuk menjadi imam 

18. Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah 

19.Yang boleh diajak berbincang dan berbicara 

20.Yang menjaga matanya dari berbelanja 

21. Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya 

22.Lelaki idaman saya tidak pernah membazirkan masa 

23.Matanya kepenatan kerana penat membaca 

24. Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir 

25.Tidurnya lena dengan cahaya keimanan 

26.Bangunnya subuh penuh kecergasan Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan 

27.Lelaki idaman saya sentiasa mengingati mati 

28. Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian 

Lelaki idaman saya adalah lelaki Yang tidak terpesona dengan buaian dunia Kerana dia mengimpikan syurga Di situlah rumah idamannya Dan dia ingin membawa saya bersama Dialah lelaki idaman saya 
HATI LELAKI 
Ramai wanita yang meminjam hati laki-laki; tapi sangat sedikit yang mampu memilikinya. 

http://www.facebook.com/note.php?note_id=342976066461&comments

Tidak ada komentar:

Posting Komentar